KSAN i Ryssland: om modernt förebyggande arbete med fokus på missbrukande kvinnor

 Årets andra Rysslandsresa gick till Pskov, St.Petersburg och Syktyvkar för att hålla föreläsningar i KSAN:s sakfrågor inom ett EU-projekt, i samarbete med St Petersburgs Drug Prevention centre, med fokus på förebyggande arbete och missbrukande kvinnors problematik. Under veckans tid i början på september föreläste och introducerade KSAN genderspecifik drogprevention i nordeuropeiska delen av Ryssland. 

Publiken bestod av representanter från EU-kommissionen och hälsoministerierna samt ansvariga för folkhälsa från flera av Rysslands regioner.

Leena och Britt 2019 RysslandTillsammans med Britt Fredenman, projektsamordnare för BellaNet international, besökte Leena Haraké, KSAN:s kanslichef, delrepubliken Komi i norra Ryssland där kollegorna genomfört två mycket uppskattade heldagsseminarier. Först var besöket till Syktyvkar, huvudstaden i Komirepubliken som är bland de ekonomiskt starkare regionerna i norra Ryssland. 
Från moderna förebyggande metoder inom KSAN:s stora spann med informativa insatser om senaste forskningsresultat, projektsamarbete och kontakter med beslutsfattare och myndigheter till utbildning och förstärkning av samarbete i branchen. Allt detta på en 6-timmarslång föreläsning med kvinnohälsa i fokus under en dag påverkade publiken väldigt positivt. BellaNet-utbildningen var en annan överraskning för de som förväntade sig en stel och konservativ föreläsning.

Meeting i Syktyvkar Komi republiken 2019
En mycket intresserad grupp i Syktyvkar efter en 6-timmars interaktiv föreläsning om KSAN:s moderna metoder inom primärpevention.

"Vår resa började nära Uralbergen och avslutades i Pskov nära gränsen till Lettland, innan vi anlände till St Petersburg för att sedan flyga hem," berättar KSAN:s kanslichef Leena Haraké. 

"I Pskov oblast har vi genomfört ytterligare ett tvådagars seminarium för en mycket intresserad deltagargrupp", sammanfattar Leena. "Den omedelbara effekten blev att de lokala och regionala deltagare ville starta regelbundna träffar för samarbete".

Bilden fr Pskov 2019 2 
Efter ett genomfört Bella-seminarium i Pskov

 

KSAN är medlem i