Hälsoskolan är ett forskningsbaserat projekt med fokus på förebyggande arbete. Projektet syftar till att stötta kvinnor och mer specifikt utrikesfödda kvinnor att må bra i Sverige, där de i ett tryggt tillåtande sammanhang tillsammans får lära, växa och få verktyg för att uppnå fullgod hälsa och kunna göra medvetna val för sig själva och sina barn.
Forskning visar att kvinnor som migrerat till Sverige ofta har bättre hälsa, trots det många varit med om, än när de har varit här i några år. Stress, oro och utmaningar i att navigera sig i det svenska samhället, oklara kontakter med olika myndigheter och svårt att veta vem man vända sig till när det gäller att få svar och stöd med olika behov gör att situationen ofta blir ohållbar.
Hälsoskolan tar upp rättigheter, skyldigheter, vägar in till det svenska samhället och föräldraskapets utmaningar. Att stödja mammorna i ett utmanande skede i livet är att också att i ett förebyggande syfte värna barnens goda hälsa och jämlika framtidsutsikter.
En Hälsoskola innebär ca 10 träffar med en inbjuden föreläsare varje träff. Exempelvis; psykoterapeut, barnmorska, dietist, polis, socialtjänst, representant från förskola/skola, kurator, stressläkare, kommun, vuxenutbildning och arbetsförmedling.