Uppmaning till regeringen – backa från gårdsförsäljningsförslaget

Uppmaning till regeringen – backa från gårdsförsäljningsförslaget

Frihetsreform för vem?

Systembolaget har varit garanten för en restrektiv alkoholpolitik vilket gynnat folkhälsan och trots ett antal dyra utredningar som tillsatts för att lyckas lösa en kombination av "gårdsförsäljning" och bevarandet av Systembolaget står det klart att de två inte går att förena. 

Det undantag från EU-rätten vi har vilar på grunden att Systembolaget har ensamrätt till försäljning av alkohol, luckras det upp kan vi inte längre luta oss mot mot att vi har en aktör som har monopol på försäljning av alkohol. Då faller kriteriet för undandaget och då faller Systembolaget. 

-Att kalla detta en frihetsreform är magstarkt, otroligt av regeringen. Frihetsreform för vem? Inte kvinnor och inte barn, säger Susanne Hedman Jensen, ordförande på KSAN.

Systembolaget har en mycket viktig uppgift i att både minska tillgängligheten och vara en kunskapshöjande kraft. Det är oerhört märkligt att regeringen nu går fram med detta förslag trots all kunskap de har om vad som står på spel och trots att de på inget sett säkerställt att gårdsförsäljningen just ska ske på mindre gårdar utan öppnar upp för samtliga storskaliga bryggerier och massproducenter.

Vi ber regeringen att lyssna på forskningen, statistiken, rösterna från olika håll som synliggör en utbredd alkoholkonsumptions negativa konsekvenser för folkhälsan, mäns våld mot kvinnor och barn och en orsak till såväl psykisk som fysisk ohälsa och kroniska dödliga sjukdomar. Ta ert ansvar och backa från detta förslag med så mycket negativa konsekvenser som följd. 

KSAN är medlem i

KSAN Postadress

KSAN
c/o Solidaritetshuset
Tegelviksvägen 40
116 41 Stockholm

Kansliet
Telefon: 0703-769216
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bankgiro
5604-9927