FN:s senaste rapport: var elfte minut mördas en kvinna av någon som står henne nära

Drygt 47 000 kvinnor och flickor blev mördade av sina partners eller familjemedlemmar världen över under 2020. Det betyder att en flicka eller kvinna mördades av någon som stod henne väldigt nära varje elfte minut! 

Siffrorna kommer från FN:s senaste uppskattning av antal kvinnliga offer till mäns våld världen över, från en färsk rapport av UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime).

Alla regioner i världen är drabbade av gender-relaterade mörd, Asiesn sticker ut med 18 600 kvinnliga offer och är drabbad mest. Global data om femicid under Covid-19 pandemin rapporteras fläckvis, enligt FN.  Rapporteringar världen över om antal kvinnor som mördades under 2020 visar en ökning med 11 procent i Västeuropa jämfört med 2019 och en 5 procent ökning i Sydeuropa. Inga förändringar har konstaterats i Norden.

Gender-relaterade mord drivs av manliga ideologier, av inställningar att män är kvinnor överlägsna, av maskulina sociala normer i relationer med kvinnor och utövandet av kontroll eller makt över kvinnor, med syfte att tillämpa könsroller med tvång eller att stoppa, motverka eller straffa det som anses vara "oacceptabelt" beteende för en kvinna.

Rapporten föreslår även 7 evidensbeprövade strategier för att förebygga mäns våld mot kvinnor.

Läs hela rapporten här (på engelska)

KSAN är medlem i

KSAN Postadress

KSAN
c/o Solidaritetshuset
Tegelviksvägen 40
116 41 Stockholm

Kansliet
Telefon: 0703-769216
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bankgiro
5604-9927