Fördelar med måttlig alkoholkonsumtion är en myt - enligt ny studie i JAMA Network

I en ny studie publicerad häromdagen i JAMA Network "Association of habitual alcohol intake with risk of cardiovascular disease" skriver forskare från Massachesetts General Hospital (MGH) och Broad Institute of MIT and Harvard att alkohol inte ska rekommenderas för att förbättra hjärt- och kärlhälsan. 

För att kunna förstå sambandet mellan alkoholvanor och hjärt- och kärlsjukdomar har forskande kardiolog Krishna G. Aragam, MD, MS, använt senaste teknik. En metod som kallas Mendelianskt slumpartat urval går ut på att genetisk information används för att kunna avgöra om ett samband mellan exponering och resultat följer den kausala effekten, i det här fallet om måttlig användning av alkohol leder till att individen skyddas mot hjärt- och kärlsjukdomar. Deltagare i en stor biometrisk databank, med data om genetisk bakgrund ingick i studien. Den omfattade 371,463 individer totalt med medelålder på 57 år och en genomsnittlig konsumtion på 9.2 glas alkohol per vecka.

Den nya tekniken tillåter använda genetisk fakta för att utvärdera inriktningen och graden av risk för sjukdom förknippad till olika alkoholexponeringsnivåer. Forskarnas slutsats är att de förutsatta fördelarna med alkoholkonsumtion kan faktiskt tillskrivas andra livsstilsfaktorer som är gemensamma bland de som dricker alkohol i små eller måttliga mängder.

Alkohol ska inte rekommenderas för att förbättra hjärt-och kärlhälsan, snarare minskad alkoholkonsumtion kommer sänka risken för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar för alla, dock beroende på individens konsumtionsnivå vid tidpunkten.

Läs om studien här 

KSAN är medlem i

KSAN Postadress

KSAN
c/o Solidaritetshuset
Tegelviksvägen 40
116 41 Stockholm

Kansliet
Telefon: 0703-769216
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bankgiro
5604-9927