KSAN upprepar sitt krav på narkotikaklassning av Lyrica (pregabalin)

Tredje gången gillt! KSAN upprepar sitt krav på narkotikaklassning av Lyrica (pregabalin)

Till ansvarigt statsråd Annika Strandhäll och Sveriges Regering:

Med anledning av fortsatta larmrapporter om svåra biverkningar och utsättningsproblem upprepar KSAN sitt krav från april 2010 och september 2013 att regeringen ska narkotikaklassa Lyrica (pregabalin) snarast!

Förskrivningen av smärtstillande, lugnande och antidepressiva läkemedel till unga kvinnor har ökat lavinartat sedan mitten av 1990-talet. När KSAN reagerade första gången 2010 hade totalt 47 687 unga kvinnor i åldern 10-29 år fått narkotiska preparat och antidepressiva medel utskrivet 2009 enligt Socialstyrelsens statistik. 

Det första av KSANs krav besvarades med varma hälsningar från den dåvarande socialministern.  Efter KSANs andra krav kom hälsningen om att Läkemedelsverket har ögonen på preparatet.

Chefen för tillsynen av narkotikaklassade preparat på Läkemedelsverket har förklarat år 2016 att det finns förutsättningar för att narkotikaklassa Lyrica men att problemet inte är tillräckligt omfattande i Sverige och att det inte heller finns något annat land i Europa som har narkotikaklassat det.

KSAN undrar hur stort problemet ska bli innan det vidtas åtgärder?

Försäljningen av ett av de förskrivna medlen – Lyrica (pregabalin) – har fortsatt att öka. Läkemedlet har introducerats som helt ofarligt och verksamt mot det mesta, från epilepsi till generaliserat ångestsyndrom. I USA är den verksamma substansen i Lyrica, pregabalin, narkotikaklassad sedan 2005, förteckning V, på grund av att den påverkar centrala nervsystemet och att det finns risk för att pregabalin är beroendeframkallande. Läkemedelsföretaget Pfizer som tillverkar Lyrica (pregabalin) har fällts år 2009 i USA för bedräglig marknadsföring och vilseledande information om flera av sina preparat.

Flera unga kvinnor i Sverige har rapporterat svåra biverkningar, att det är svårt att sluta med medicinen och allt fler beskriver komplexa besvär.
- Bland rapporterade biverkningar finns hjärtsvikt, vätska i lungorna, förlust av medvetandet, överkänslighet och allergiska reaktioner, psykisk försämring, aggression, svårighet att urinera, diarré, huvudvärk, illamående och olustkänsla samt tankar på att skada sig själva eller begå självmord.
- Bland abstinensbesvär nämns förändrad självuppfattning, rastlöshet, depression, stark oro, humörsvängningar, svårighet att finna ord, hallucinationer, onormala drömmar, panikattacker, likgiltighet, känslan av att vara onormal m. m.

Det finns 36 101 individuella fall med allvarliga biverkningar rapporterade  i Eudra Vigilance (European Medicines Agency databas) för  Lyrica fram till december 2017,  varar 22 063  gäller kvinnor. KSAN anser att det är 36 101 personer för många.

Med stöd av ovanstående uppmanar KSAN Sveriges regering att narkotikaklassa läkemedlet Lyrica (pregabalin) i Sverige och verka för att detsamma sker i EU snarast.

För mer information kontakta:
Kanslichef Leena Haraké, KSAN
Tel: 08-10 10 51
Mobil: 070-862 74 95
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Material

Senaste nytt från KSAN
 

KSAN är medlem i