KSAN lämnar synpunkter på SOU 2016:13

KSAN lämnar synpunkter på SOU 2016:13 enligt styrelsebeslut den 23 maj 2016:

Synpunkter från KSAN på SOU 2016:13 Palett för ett stärkt civilsamhälle

Utredningen för ett stärkt civilsamhälle har haft i uppdrag att undersöka möjligheterna att på olika sätt underlätta för det civila samhällets organisationer att bedriva sin verksamhet, att utvecklas och att därigenom bidra till demokrati, välfärd, folkhälsa, gemenskap och social sammanhållning.

KSAN Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor, har tagit del av utredningen, och välkomnar utredningens förslag på hur civilsamhällets villkor kan stärkas så att deras roll i demokratin värnas och utvecklas. KSAN saknar dock två viktiga förslag i denna utredning, nämligen förslag till att främja kvinnors organisering och till att främja jämställdhet inom det civila samhället.

Det lyfts i utredningen att demokratin kan värnas och utvecklas genom civilsamhällets roll som röstbärare och opinionsbildare. Det konstateras också att män är mera aktiva än kvinnor i ideella verksamheter. Trots att kvinnor utgör majoriteten av Sveriges befolkning nämns det inte i utredningen hur kvinnors organisering ska utvecklas och främjas.

Grovt uppskattat fördelar staten 12 miljarder kronor fördelas årligen som statsbidrag till det civila samhällets organisationer inom ett flertal verksamhetsområden via ett 150-tal olika bidrag. Ett av dessa bidrag är statsbidraget till kvinnors organisering med 28 miljoner kronor, ett oförändrat anslag sedan 2008 trots att flera kvinnoorganisationer kommit till. Enligt MUCF ska bidraget hjälpa kvinnoorganisationer att organisera sig för att bevaka sina rättigheter och driva sina krav. Det ska stödja kvinnor att delta i den demokratiska processen och i samhället. Av detta statsbidrag erhöll KSAN 2016 2 kr/ medlem. Detta stöd medger inte ens porto till ett brev till varje kvinna vi vill nå i våra medlemsorganisationer.

KSAN har även uppmärksammat att utredningen saknar ett genomgående jämställdhets-perspektiv och har inga förslag på hur jämställdhet inom civilsamhället ska främjas. KSAN har redan i början av detta år reagerat på genderobalansen i bidragsgivningen t ex från Socialstyrelsen inom alkohol- och narkotikaområdet. Av årets statsbidrag inom det sociala området fördelades 90 % till mäns behov och 10 % till kvinnors. Utan att uppmärksamma kvinnors organisering och sträva efter jämställdhet finns det en stor risk att utredningens förslag bidrar till fortsatt osynliggörande av kvinnors organisering och ger lov till fortsatt ojämlikhet i civilsamhället med hjälp av statligt stöd. Kvinnorörelsen har historiskt spelat en oumbärlig roll för demokratin i Sverige och bör få möjlighet att göra så även i fortsättningen, men med ett reellt, hållbart och långsiktigt stöd.

KSAN anser att kvinnors organisering behöver uppmärksammas och främjas, och att det skall finnas medel till ett starkt organisationsbidrag för att kvinnor ska kunna vara en aktiv del i civilsamhället.

Enligt styrelsens uppdrag

Leena Haraké

Kanslichef


KSAN är medlem i

KSAN Postadress

KSAN
c/o Solidaritetshuset
Tegelviksvägen 40
116 41 Stockholm

Kansliet
Telefon: 0703-769216
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bankgiro
5604-9927